ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Dotaz měsíce (duben 2022)

Od června 2018 vybírá Odbor administrace zjednodušených projektů ve spolupráci s konzultační linkou pro šablony jeden z nejčastějších dotazů žadatelů a příjemců zjednodušených projektů obecnějšího charakteru za uplynulý měsíc a zveřejňuje odpověď na webových stránkách OP VVV.

Otázka za duben 2022 pro výzvu 80/81:

Otázka: U šablony Projektový den ve výuce je uvedeno, že „šablona nepočítá s cestovními náklady“. Chtěli bychom projektový den realizovat v 8 km vzdáleném městě. Znamená to, že nemůžeme cenu za dopravu zahrnout do výdajů projektu?

Odpověď:  Ve zjednodušených projektech není předmětem kontroly skutečné využití finančních prostředků. Příjemce neprokazuje skutečně vzniklé výdaje, nárok na proplacení prostředků z OP VVV vzniká v případě, že jednotky byly dosaženy v souladu s podmínkami právního aktu. V praxi to znamená, že účetní doklady projektů s jednotkovými náklady nepodléhají kontrole Řídicího orgánu OP VVV či orgánu finanční správy.

Příjemce může v době realizace projektu uskutečňovat jakékoliv výdaje, které budou sloužit k realizaci výstupů zvolených šablon. Je tedy na zvážení školy, na co konkrétně využije finanční prostředky při realizaci projektu. Pokud budou výstupy jednotlivých šablon dosaženy v době realizace projektu a schváleny ze strany poskytovatele dotace, považuje se dotace za použitou v souladu s rozhodnutím o poskytnutí dotace bez ohledu na to, co za ni bylo skutečně příjemcem dotace pořízeno. Bude-li z dotace hrazena doprava na Projektový den ve výuce, není tato skutečnost v rozporu s rozhodnutím o poskytnutí dotace. Viz příloha č. 3 výzvy – Přehled šablon a jejich věcný výklad (str. 7 – 8).

Otázka za duben 2022 pro výzvu 65/66:

Otázka: Je možné šablonu Sdílení zkušeností pedagogů z různých škol/školských zařízení prostřednictvím vzájemných návštěv realizovat s více pedagogy z hostitelské školy? Je možné, aby se našemu pedagogovi věnoval každou návštěvu jiný pedagog z hostitelské školy?

Odpověď:  Aktivita Sdílení zkušeností pedagogů z různých škol/školských zařízení prostřednictvím vzájemných návštěv patří do skupiny aktivit vztahujících se k osobnostně sociálnímu a profesnímu rozvoji pedagogů. Dle přílohy č. 3 výzvy – Přehled šablon a jejich věcný výklad jsou výstupem aktivity dva absolventi uceleného bloku vzájemného vzdělávání, každý v délce 16 hodin. Z tohoto důvodu není možné do aktivity zapojit více pedagogů z vysílající školy ani více pedagogů z hostitelské školy.

Pedagog vysílající školy a pedagog hostitelské školy společně uskuteční celý cyklus – plánování, realizace návštěvy (návštěv), reflexe, úprava a další plán, včetně přenosu informací do vysílající školy. Následně se absolvované hodiny započítají pedagogovi z vysílající školy do vzdělávání v rozsahu 16 hodin.

V případě, že se příjemci nepodaří zrealizovat všech 16 hodin spolupráce, je možné do závěrečné zprávy o realizaci vykázat i částečně splněnou aktivitu. Aktivita se skládá ze 2 jednotek aktivity. Jedna jednotka představuje vzájemnou spolupráci pedagogů v délce 8 hodin. V takovém případě příjemce vrací po schválení závěrečné zprávy o realizaci částku odpovídající jednotce výstupu, nikoli částku odpovídající celé aktivitě/šabloně. Bližší vysvětlení je uvedeno v příloze č. 3 výzvy na str. 186.

S Vašimi dotazy se můžete obracet na konzultační linku na tel: 234 814 777 nebo písemně na: dotazyZP@msmt.cz.