ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Veletrh vědy 2018

Ve dnech 7. až 9. 6. 2018 se v pražských Letňanech konal již čtvrtý ročník Veletrhu vědy. Unikátní expozice 90 vystavovatelů z řad ústavů Akademie věd ČR, univerzit a firem navštívilo během tří dnů rekordních 24 800 návštěvníků. Mezi vystavovateli byla i řada realizátorů úspěšných projektů podpořených z OP VVV.

Na ploše 8 000 m² se široké i odborné veřejnosti představilo na 100 expozic napříč všemi vědními oblastmi. Do veletrhu se vedle 40 pracovišť Akademie věd ČR zapojily také univerzity, další vědecké instituce a firmy. Letošní ročník lákal návštěvníky například na rozsáhlou interaktivní expozici Fyzikálního ústavu Akademie věd ČR, která nabízela pohled do hal nejsilnějších laserů světa prostřednictvím virtuální reality, cestu laserovým bludištěm nebo návštěvu domu nanohrůzy. Fyzikální ústav AV ČR prezentoval na veletrhu centra ELI Beamlines a HiLase, která vznikla i díky finanční podpoře z Evropských strukturálních a investičních fondů v gesci MŠMT. 

Zájemci si při návštěvě veletrhu mohli vyzkoušet také řadu experimentů z různých vědních oborů, práci v temné komoře či reprodukci uměleckých děl. V Padělatelském doupěti Ústavu pro českou literaturu AV ČR se pro změnu mohli nechat zasvětit do tajů padělatelských postupů při úpravě dokumentů.

Veškeré fotografie z akce je možné zhlédnout na facebooku Veletrhu vědy 2018.